Inte levnadsglad


Synonym till levnadsglad enligt synonymer.se: ”full av livsglädje, livsbejakande, levande, livfull, gladlynt, burschikos, sprallig, uppsluppen, livsglad, studentikos”. Nån antonym (motsatsord) finns inte enligt fraser.nu.

Men om man nu inte känner sig levnadsglad, hur känner man sig då? Dyster, nedstämd eller deprimerad kommer väl närmast. Ett mellanting är förstås också möjligt. Kanske håglös, apatisk eller letargisk?

Jag har nyss lärt mig att humöret kan bero på bakterier i hjärnan, respektive tarmen: ”Hittills har bakterier i hjärnan likställts med dödliga sjukdomar. Men nu har biologer upptäckt att vissa bakterier vistas permanent i hjärnan – och att de kan främja psykisk hälsa, fylla oss med energi och göra oss lättare till sinnes.”

Citat från samma källa (illvet.se): ”92 procent av bakterierna i hjärnan tillhör tarmflorans stora grupper av bakterier”. Vidare: ”I tarmen på levnadsglada personer finns Coprococcus i stor mängd.”

Just i dag skulle jag behöva påfyllning med en rejäl dos Coprococcus känns det som. Frågan är hur man kan öka före­komsten av en anaerob bakterie? Det stod det inget om i artikeln.

Jag kan för all del inte påstå att jag är direkt nedstämd, men en humörsvacka är ingen överdrift. Å andra sidan finns det knappast nån som är oppåt för jämnan? Utom dom som är påtända förstås.

En sannolik orsak är utan tvivel den annalkande hösten med mörker och kyla. Det känns också som om jag inte har tagit vara på eller njutit av sommaren.

På den tiden när jag bara tillbringade semestern på Udden upplever jag att jag njöt på ett helt annat sätt trots att tiden var begränsad. Numera är det jämt en mängd borden och måsten som ska prioriteras.

Fast i går njöt jag en stund i hammocken av den blå himlen, lyssnade till vindens sus i träden och gonade mig i solvärmen. 😊

7 tankar om “Inte levnadsglad

 1. Bah, inga tarmbakterier eller bajs i min hjärna tack!,Hur sjutton man kan forska och komma fram till de mest häpnadsväckande rönen! Då tänker jag en fortsättning på det som händer nu, att de med en frisk tarmflora kan skänka lite bajs eller tarmbakterier till den som lider av magproblem och hjälpa denne till en god maghälsa! Så då är det bara att injicera i hjärnan istället för tarmen, eller?
  Visst går livet och lusten upp och ner, jag är nöjd med sommaren, o ser fram emot hösten som är så vacker. Fråga mig igen i november så får du höra något annat…

  Gilla

 2. Inte alls roligt att känna sig låg och utan energi.Det är lätt att komma med hurtiga råd som kanske förvärrar det hela.
  Men dina måsten borde va lätta att göra sig av med om dom tynger ner dig?
  Ibland kanske behöver experthjälp i form av terapi och medicin om det inte ger med sig, men man måste så klart vilja det själv och inse nyttan.
  Hoppas det är snabbt övergående…
  Kram

  Gilla

  • Jag tror det är ”borde” som tynger mest, men i dag har jag faktiskt gjort mig av med ett par. 🙂 Jag ser det som en tillfällig svacka och vet att det går över. Kram tillbaka!

   Gilla

 3. Kanske påverkas vi av årstider, men det behöver inte vara hela sanningen. Jag har ofta tänkt på och mött många ensamma äldre äldre som är livströtta. i det ligger bottennappet och jag har för egen del döpt det till åldersdepression eftersom jag själv befinner mig i närheten av den diagnosen.
  Nu tror jag inte att du lider av det, och kan som du skylla på bakterier i hjärna och tarm, fast det i mina ögon verkar lite långsökt.
  Det här är något som ytterst få människor talar öppet om. Själv raljerar jag som värst i ord när jag är deprimerad. Skummar och slätar över för att allt ska verka som vanligt. Jodå- huvudet upp och fötterna ner och ett brett smilande.
  Men i ensamhet går tankarna åt annat håll.
  Vad är det för mening – vet inte.
  Vart är jag på väg – vet inte.
  Varför, varför, varför. Vet inte, vet inte, vet inte.

  Men… klart är att vi måste få tillåta oss att få vara både upp och ner och jag önskar att jag också hade en hammock att kunna sträcka ut mig på i ljumma sommardagar.
  Kram ❤

  Gilla

  • Så illa är det lyckligtvis inte för min del. Inte än åtminstone. Men vissa dagar är energin på noll, inget är roligt och jag ogillar mitt jag. Men det brukar gå över. Fast jag tycker mig märka att svackorna har blivit mer frekventa på sistone. Kram tillbaka! 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.