Allt ser bra ut


Ju äldre vi blir, desto viktigare är hälsan. I det avseendet är jag lyckligt lottad. 😊

Den 25.2 snöade det ymnigt, men Husse rattade bilen med stadig hand till Bjärnå, cirka en timmes bilfärd från Udden. Jag hade tid hos ögonläkaren där. På vår ö finns varken optiker eller ögonläkare.

Här fick jag det första positiva beskedet. Ögon­läkaren konstaterade att mina ögon mår bra och att synen inte har försämrats de senaste två åren. Skönt att höra. Vi kom överens om att jag gör ett nytt besök om två år.

Den här tiden på året är det också årskontroll efter bröstoperationen. I år innebar det två besök i Åbo. Dels en träff med onkologen, dels mammografi och ultraljudsundersökning en vecka senare.

Onkologen klämde, tryckte och lyssnade en stund innan han sa att allt såg bra ut. Ett upp­skattat besked också det.

I går gjorde vi nästa besök i stan. Att ta sig till en okänd plats i en okänd stad är alltid en utmaning, men det gick bra. Att leta sig fram till läkar­mottagningen i Hansa-kvarterets tredje våning var däremot en utmaning.

Efter att ha irrat runt ett tag fick vi syn på mottagningens namnskylt på väggen och styrde kosan ditåt. Då hade vi redan prövat med två hissar, men den tredje visade sig vara den rätta.

Den ena damen i receptionen betjänade mig på flytande svenska, vilket var en trevlig över­raskning. Röntgenskötarna var inte lika språkkunniga, men jag förstår ju faktiskt finska riktigt bra när jag vill, så det var inga problem.

Att mammografi är en lindrig form av tortyr vet jag sen tidigare. Möjligen är mina bröst extra ömma eller känsliga?

”Det ser bra ut” fick jag höra innan det var dags för ultraljudet i ett intilliggande rum. Läkaren inledde med att bekräfta det positiva beskedet. Sen undersökte hon bröst och lymfkörtlar länge och väl. Det kändes som om hela över­kroppen var insmetad med gelé innan hon var klar.

Hon var också nöjd med resultatet. ”Allting ser bra ut”, sa hon. Härligt att höra!

Jag kan inte påstå att jag hade oroat mig inför undersökningarna, men man kan ju aldrig vara säker på att allt är OK förrän man får det bekräftat av expertis. Nu kan jag med lätt hjärta njuta av tiden fram till nästa års kontroller. 😊

2 tankar om “Allt ser bra ut

  1. Alltid skönt när man klarat besiktningen vare sig det gäller bilen eller en själv. Min mamma hade en moster som bodde i Åbo och var professor i svenska på universitet. Ja, hon hade fler mostrar också men dem fick jag aldrig träffa.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.