Tänk så fel man kan ha


Ända sen jag deltog i en skidtävling i grundskolan i slutet av 50- eller början på 60-talet(!) och kom i mål sent om sider med blodsmak i munnen har jag om möjligt avstått från att tävla. Sen jag blev vuxen har jag hävdat att jag saknar tävlingsinstinkt.

Det är en sanning med modifikation. Jag vill gärna bli bättre på sånt som engagerar mig, men att tävla med andra eller i lag intresserar mig inte ett skvatt. Sportformer där man enbart tävlar med sig själv motiverar mig däremot.

Eftersom jag är fullständigt befriad från allt vad sportintresse heter, tar sig tävlingarna andra former. Som jag nämnt i ett tidigare inlägg (3.2.2019), har jag blivit biten av fototävlingarna på GuruShots, en sajt som arrangerar internationella foto­tävlingar på nätet.

Det tog ett tag innan jag fick kläm på hur det fungerar, men nu är jag varm i kläderna. Beroende på tävlingsresultaten avancerar man i nio steg från nybörjare till guru.

Tävlingsbilderna bedöms på fem nivåer beroende på hur många som röstar på ens bilder. För att avancera på ”duktighetsskalan” får man också poäng för respektive bildnivå. Alla täv­lings­bilder deltar anonymt.

Nu har jag segat mig fram till Expert-nivån och uppfyller förhoppningsvis två av fyra kriterier för Champion inom kort. Dom två sista kraven verkar oöverstigliga med tanke på konkurrerande bildantal och kvalitet, men i bästa fall lyckas jag. Å andra sidan är jag fullt nöjd med Champion. Fast Master vore ju inte dumt. 🙂

Kraven för guru verkar däremot helt oöverstigliga för en glad amatör som jag. Jag är full av beundran för de fotografer som kan titulera sig Guru III! Som guru har man bland annat rätt att utlysa nya tävlingar och teman.

Att jag trots allt har tävlingsinstinkt visade sig häromdagen då jag anmälde bilder till en tävling och beslöt att inte på nåt sätt påverka antalet röster. Men när jag såg hur få som krävdes för nästa nivå kunde jag ändå inte låta bli att öka exponeringen av mina bilder. 😀

Just nu deltar jag i fyra tävlingar: Yellow Shots, Macro Photography, 10 hours och Snowy Holidays. Som ni förstår, blir det ingen tid över för julstädning.