26.5 – Från braxen till middag på husbåt


Vi har ätit braxen, jag har fått hostmedicin, tömt dasset, möblerat trappan, målat, klippt gräs och hjälpt till att plantera dahlior. Dessutom har vi avverkat en del föreningsuppdrag och ätit ombord på en husbåt.

Ätit braxen
I fjol provåt vi en braxen men tyckte inte den var nåt vidare. Som bekant är den också synnerligen rikligt utrustad med ben. Det hade vi glömt i år.

Då Husse fick upp en ovanligt stor braxen för ett tag sen beslöt vi tillreda den. Men nu har vi ”sluffinitivt” bestämt oss. Inga fler braxnar till middag!

Fått hostmedicin
I stället för att dricka te med Filosofen/Vik Husse den 15 maj, fick jag tid på vårdcentralen. Den kräkningsframkallande, envisa hostan som höll oss vakna om nätterna krävde medikament av nåt slag.

Jag blev grundligt undersökt av både sjukskötare och doktor. Lyckligtvis hittade dom inga andra fel på mig, så jag fick recept på hostmedicin som tänkt. Om det beror på tron eller effektiviteten vet jag inte, men den hjälper faktiskt.

Tömt dasset
I fjol tömde jag aldrig dasskomposten så i år var det absolut läge. Medan tvätten fladdrade i sol­skenet tog jag i tu med det dryga jobbet. Skönt att ha det gjort!

Möblerat trappan
Efter en inledande dasstädning förra lördagen beslöt jag avsluta dagen med att sommarmöblera på trappan som jag brukar.  Det varma och vackra vädret lockade till utevistelser.

Målat
I fjol försåg Husse trapptaket med en ny stödstolpe som det nu var dags att måla. Först ett lager grundmålning och därefter den slutliga målningen. Där har arbetet avstannat. Tanken var nämligen att måla ett lager till, men det blev plötsligt kallt igen och dessutom har vi fått regn.

Klippt gräs
Efter ett flertal diskussioner fick jag som jag ville. Husse ville prompt klippa gräset på Udden, men jag hävdade att både jag och gräsklipparen behövde exercis, så han gav med sig till slut.

Att inspirationen råkade infinna sig en av dom sista, riktigt varma dagarna var ju lite olyckligt. Föru­tom att svetten lackade blev jag biten av både myggor och små, svarta flugor. Betten kliar än trots att det är flera dar sen.

Hjälpt till att plantera dahlior
Igår var det dags att plantera Husses höstdahlior i Tallmo. Jag bar ut dom maffiga rotklumparna medan han grävde hål för dom. Efter vatten och gödsel i varje grop, planterades alla 35(!). Dom var 44 från början, men efter utdelning till hugade odlare har antalet minskat.

Föreningsuppdrag
Vi har också hunnit med en del föreningsuppdrag. Dels uppvaktning vid hjältegravarna på De stupades dag den 19.5, dels föredrag den 23.5 och dels byvandring den 24.5 i ungdomsföreningens regi.

Ätit ombord på en husbåt
Förra tisdagen var vi tillsammans med ett annat par inbjudna på besök med mat på en husbåt. Oj, vilket fint och rymligt bygge! Det märktes minsann att konstruktören är snickare ut i fingerspetsarna.

Efter att herrarna hade avslutat strömmingspilkningen, fick vi en delikat middag som avslutades med färsk rabarberpaj och vaniljvisp till kaffet. En annorlunda och synnerligen trevlig tillställning, tack igen! 🙂

6 tankar om “26.5 – Från braxen till middag på husbåt

 1. Samma fick jag lära mig som barn om Braxen, för mycket ben.
  Ja, du har då fullt upp, det där att tömma utetoan fattar jag inte hur du klarar av?
  Fint ni bor med vattnet så nära.

  Gilla

  • Jag har ett komposterande utedass, så det finns bara mylla i behållaren. Ja, närmare än så här kan man knappast ha till sjön (öns största sjö som heter Dragsfjärden).

   Gilla

   • Kompost är ju helt ok, vi har en sån toa som står oanvänd i källaren sedan vi köpte stugan. Den ska plockas isär vilket år som helst, maken ska hyra in någon som tar ner och med sig allt, den är så stor. Jag kommer inte ihåg vad de kallas, vi har ju skaffat vattentoa, så skönt.

    Gilla

 2. JissesAmalia vad du har hunnit med. Många dalior har ni kvar.
  Min pappa tyckte om att fiska. Då han fick brax tog han hem till våra katter. Men dom gillade då inte fisk! Så han frös dem till vårat kräftbete istället. Jag frågade nyfiket om man inte kan äta braxen? Näääee det är bara ben. Aha, men om man skulle rensa bort alla ben då, undrade jag? Den är inte giftig – men så länge det inte är nödår så äter man den inte. Nu när jag läser din kommentar om det så förstärker det min pappas åsikt om brax.
  Ni ser ut att bo jättefint. Med sjötomt. Med allt jobb du beskriver blir det säkert ännu finare!
  Kram

  Gilla

Kommentarer är stängda.