18.9 – Frosseri, arbete och filter


Jag frossar på kantarellstuvning, har utfört avlönat arbete, fått nytt filter och upptäckt en plommon­frossare.

KantarellerKantarellstuvning
Trots att jag är uppvuxen nästan mitt i skogen, är jag dålig på svampsorter. Det enda min fostermor plockade var kantareller så det kanske beror på det? Jag har två svamp­böcker till hjälp, men varje gång jag ska artbestämma ett nytt fynd finns det nån sort som är förvillande lik och livsfarlig. Alltså håller jag mig till kantareller.

Jag är ganska säker på att jag hade stolt fjällskivling på tomten, men tordes inte pröva den. Ung bläcksvamp har jag däremot vågat mig på och i Jämtland lärde mig min f d svärmor känna igen blodriskor som är nästan lika goda som kantareller.

Eftersom jag bor nästan mitt i skogen igen, kan man förstås tro att jag har varit i väg och plockat dom gula delikatesserna men så ligger det inte alls till. Jag köpte en halvliter i lördags på skördemarknaden i Dalsbruk.

Och jo, jag skäms lite grann, men jag hatar älg-/hjortflugor! Lika intensivt som inälvsparasiter och dylikt. När jag var liten fanns det inga såna flugor i våra trakter, men sen flera årtionden är dom en plåga så här års. I synnerhet för alla älgar och hjortar förstås, men också för människor. Därav inköpet, även om jag också plockat egna tidigare år, senast 2011 tror jag.

Av halvlitern har jag fått tre måltider. Jag äter nämligen bara svampstuvning och potatis, inget annat som förvillar den delikata smaken av kantarellerna. Färska, smörstekta med lök och riktig vispgrädde ska dom förstås vara, kryddade bara med salt och lite vitpeppar. Sååå mumsigt!

Avlönat arbete
Höstterminen har börjat. Jag avsa mig alla kurser redan när höstens kursprogram planerades på försommaren, men lät mig övertalas att ändå hålla ett par.

Den som började igår, PC-/användarstöd i form av privatundervisning och baserad på deltagarens frågor/problem tror jag på. För futtiga 6 € får man disponera mig en timme per vecka. Jag har max två deltagare varje onsdag i Dalsbruk vilket onekligen känns lättsamt.

Igår fick jag dessutom betalt för en timme trots att jag inte jobbade. Det visade sig att den första damen som skulle komma inte hade fått nån bekräftelse på datumet så hon dök förstås inte upp. Jag gick till Rosala Handelsbod och drack kaffe i stället. Men den andra damen kom så jag åkte ändå inte helt i onödan.

Nästa veckas internetkurs i Västanfjärd lär däremot torka in – ingen anmäld ser jag. Det ante mig när rektorn propsade, men jag lovade ställa upp (fast jag är dålig på det) bara för att inte verka alltför tjurig.

Filter 2Nytt filter
Igår SMSade min favoritrörmokare och undrade om jag är hemma idag på eftermiddagen? Jag svarade som det var, att jag var tvungen att åka senast halv fyra. Svaret blev att han skulle dyka upp direkt efter tolv. Eftermiddag är lite olika för olika människor. 😀

Jag var i full färd med morgontoaletten när han och kollegan dök upp redan vid 11-snåret! Jag mötte dom på trappan iförd morgonrock som vanligt och påpekade att klockan bara var 11. Jodå, det hade dom koll på men ville försäkra sig om att hinna avsluta arbetet innan jag åkte om utifall nåt skulle krångla. Hyggligt tänkt.

Jag bad att få fem minuter innan jag kopplade bort vattenpumpen och det fick jag. Medan jag klädde på mig tog killarna med sig filtret till stranden och lånade båten. ”Den som är renast är min” upplyste jag dom om.

När jag gick ner pågick redan slutvarven på åtdragandet av det nya bottenventilsfiltret som ska förhindra att grumset i sjön följer med upp i vattenröret. Jag frågade om dom ville ha kaffe och skorpa, vilket dom tackade ja till, så jag gick upp tillbaka och fixade det.

KurreEfter att ha rensat mina avlopp i badrummet och köket med ett specialmedel, satte vi oss i sol­ske­net i bersån och njöt medan vi småpratade och drack kaffe. Den här dagen var lika ljuvlig som dom tidigare den här månaden. I det avseendet är fästingarna och jag helt överens. :-/

Oerhört skönt att veta att jag slipper igentäppta prylar i fortsättningen!

Plommontjuv
Nåt som rörde sig i plommonträdet fångade min blick sent i eftermiddags. Först trodde jag det var en fågel, men sen såg jag en rödbrun kropp och den yviga svansen på en ekorre som frossade på bond­plommonen. Tyvärr hade den försvunnit innan jag hann fånga den på bild men släktingen på tallgrenen får illustrera.