6.11 – Väder, bilteknik och tiggeri


Igår gällde det att hålla i hatten, idag har jag skaffat mig en ny utgift, fått rätt och skickat tiggarbrev.

VindstyrkaStorm och regn
Gårdagen var väldigt novemberlik – storm hela dagen och regn till och från. Fast Udden klarade sig lyckligt­vis från både elavbrott och stormskador så jag ska inte gnälla. Utomhusvistelserna blev dock synnerligen korta. Mias aktiviteter inskränkte sig till att äta och sova.

I morse trodde jag att gårdagens oväder bara var en ond dröm… Ovädret var bokstavligen bortblåst. Solen sken, fåglarna kvittrade och sjön låg spegelblank. Helt fantastiskt vilken skillnad!

Glädjen höll i sig till efter lunch, sen tovade molnen i hop sig och regnet stod som spön i backen ett tag. Och så tittade solen fram igen innan molnen tog över på nytt, så det går absolut inte att klaga på omväxlingen.

Ny utgift
Det är ju inte så att jag saknar utgifter och därför måste se mig om efter nya, men skicket på sommar­däcken har oroat mig en längre tid. Därför ställde jag idag frågan till killen på macken som bytte till vinterdäck åt mig. Det blev ord och inga visor: ”Dom är fullkomligt utslitna, speciellt fram­däcken”. Jaha, tack för det, då fick jag det bekräftat.

DäckAtt dom är utslitna är verkligen inget att förvånas över, dom är 12 år gamla! Alltså samma däck som satt på då jag köpte bilen.

Vän av ordning undrar givetvis hur dom har kunnat gå genom be­sikt­ningen? Det har dom inte… Dom senaste åren har jag sett till att alltid besikta bilen med vinterdäck. 😀

Men nu är det alltså dags att investera i nya ”sommarsulor”. Billigaste däcken jag hittade i en nätbutik kostar 49,90 €/st (exkl frakt), men då ingår inte fälg. För ca 20 € till per däck kan jag få fälgar också. Fast den här gången tänker jag inte shoppa på nätet, jag stöder mycket hellre våra lokala försäljare.

Rätt
I samband med däckbytet lovade killarna ta en titt på kilometerräknaren som har lagt av. Jag råkade komma tillbaka till macken precis då servicekillen hade pillat loss instrumentdelen och letade efter en passande lampa.

Lampa”Kommer du ihåg vad jag sa?” utbrast jag triumferande till killen i kassan som stod bredvid. Jodå, det gjorde han. När jag anmälde felet hade jag nämligen framfört just den teorin att det bara var lampan som var trasig. Skönt att få rätt för en gångs skull.

Så klart fanns inte just den sortens lampa i lager, men den är beställd, så nån gång nästa vecka ser jag räknaren igen. Det kan jag för all del göra nu också om jag lyser i sidled med en ficklampa, upplyste servicekillen om. Jag instämde eftersom jag redan hade räknat ut det alldeles själv. 🙂

Tiggarbrev
Det finns ju dom som har pengar och som faktiskt också är villiga att dela med sig. Idag skrev jag tiggarbrev till en välkänd organisation för att söka bidrag. Det gällde dock inte däckinköpet, utan en ny våtmark.

Till vår (Daphnias) stora glädje har en fastighetsägare gått med att anlägga en våtmark i sjöns norra del. Suveränt! Dock innebär det att vi måste söka bidrag för att dels genomföra kartläggning och planering och dels arbetet med själva anläggningen.

Enligt den offert vi har fått utgör pla­ne­rings­kost­na­den 4.044 €, så om du råkar ha några tusenlappar över, tar vi mer än gärna emot dom och lovar att ditt namn kommer att synas på en skylt i närheten!