Provresultat, nya diagnoser och egna teorier


Nu ska ni få höra … I måndags fick jag svar på odlingsprovet från halsen. Bara blandflora hittades, dvs inga specifika bakterier.

Jag beslöt då att kosta på mig ett besök hos en nyetablerad privatläkare på ön och fick tid i onsdags. Redan då jag bokade tid och beskrev mina symtom hade läkaren en uppfattning om vad dom berodde på. Det bekräftade hon vid besöket: var i ton­sil­lerna. Övrig beläggning kommenterade hon inte.

I går hade väglaget styrelsemöte. Vår rara ordförande råkar vara läkare som är specialiserad på inre medicin och geriatrik. Efter mötet pratades vi vid en stund och jag nämnde kollegans diagnos.

”Har du ont i halsen?”, frågade han. Om det var frågan om var skulle jag ha det sa han bestämt. När jag nekade sa han: ”Då har du svamp”. Torsk eller muntorsk heter det tydligen på fackspråk, åtminstone då det gäller barn. Enligt sajten doktor.se är det en infektion som vanligen orsakas av svampen Candida albicans.

Orsaken till svampangreppet tror jag i mitt fall är muntorrhet. Nattetid upphör saliv­pro­duk­tio­nen och jag vaknar av att tungan är fastklistrad vid gommen och tänderna sitter fast i läpparna.

Muntorrhet måste behandlas med salivstimulerande medel och saliversättningsmedel står det på samma sajt. Det är förstås möjligt att jag också har nedsatt immunförsvar, men det tror jag inte. Läkemedel äter jag inte så dom kan inte vara orsaken.

Av tandhygienisten fick jag ett prov på Xylimelts när jag beklagade mig över muntorrhet. Jag har testat en natt och konstaterade att dom funkar, men det känns lite mysko i munnen när man vaknar. Men det må vara hänt om jag kan slippa svampen.

Munsköljmedlet jag skrev om den 19.5 bör räcka för att ta kål på svampen, men det finns också receptbelagda läkemedel har jag läst. En del har blivit av med svampen genom att dricka vichyvatten har jag också läst. Eftersom vichy innehåller natriumkarbonat och natriumklorid får det bli ett inköp vid tillfälle i testsyfte.

Å andra sidan är kolsyrat vatten inte så hälsosamt för tänderna sägs det, men det påståendet får mothugg av sunstargum.com med flera: ”En seglivad myt är att kolsyrat vatten skulle fräta på tänderna. Det är inte sant. Visserligen kan kolsyra fräta på tänderna, men de koncentrationer av kolsyra som finns i bubbliga drycker vi köper i affären är för låga för att ge betydande påverkan på emaljen.”

Kommentera här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.