Nästan högtidligt – men tidskrävande


Trots 25 år i datorbranschen är jag fortfarande lika förtjust över att handha en sprillans ny dator. Det är snudd på högtidligt att bekanta sig med en ny individ, men också tidskrävande.

Med start i fredags efter att vi hämtat datorn har jag suttit parkerad framför den så gott som hela helgen. Men nu börjar det mesta vara installerat, liksom anpassningar och inställningar som jag vill ha dom.

Starten var dock inte helt smärtfri. När jag hade kopplat alla kablar startade datorn snällt, men efter en stund ”dog” bildskärmen. Första tanken var förstås att den också borde ha förnyats … Men skam den som ger sig.

Eftersom inte ens strömknappen lyste, började jag misstänka att det var fel på eluttaget och flyttade kontakten till ett annat uttag. Ingen skillnad. Skärmen var fortfarande svart.

För att göra en lång historia kort, beklagade jag mig för Husse som pillade lite lätt på elkabelns ände som satt i skärmen och voilá, då fick skärmen liv igen! Han konstaterade att det måste vara fel på elkabelns anslutning, så jag bytte till en ny elkabel. Problemet löst! 😊

I eftermiddags hittade jag Lenovo Vantage, ett program som följde med datorn, men som också finns att hämta gratis i Microsoft Store. Så här beskrivs det där (min fetstil): ”Din Lenovo-dator har unika funktioner som du inte hittar på någon annan dator, och Lenovo Vantage gör det enkelt att få ut så mycket som möjligt av din enhet. Via ett lättanvänt gränssnitt kan du anpassa dina inställningar, förbättra Wi-Fi-säkerheten, uppdatera drivrutiner, begära support och mycket annat. Allt i Lenovo Vantage är skräddarsytt för dig: Där hittar du praktisk information och rekommendationer baserat på din enhet och hur du använder den.

Viktiga funktioner:
-Anpassa din Lenovo-dator med anpassade inställningar.
-Skydda datorn och uppdatera systemprogramvara och drivrutiner.
-Kom åt systemets användarhandbok, kontrollera garantistatus och få support.
-Se attraktiva och exklusiva erbjudanden på Lenovos produkter och tjänster.
Lenovo Vantage har utvecklats särskilt för Windows 10.

Mest imponerad var jag över möjligheten att uppdatera datorns BIOS. Det är första gången jag har sett att man kan göra det med hjälp av ett program avsett för användare. Så då gjorde jag det förstås. 😊

Det fanns en hel del annat matnyttigt också i programmet, så det var en mycket angenäm bekant­skap. Till skillnad från många andra nya datorer hittade jag inga ”skräpprogram”, möjligen för att den här modellen är avsedd för företag och hemmakontor. I Windows fanns dock en del ”krafsappar”, men det är ju enkelt att avinstallera dom.

Att det i datorpriset ingår tre års garanti hade jag missat, så det blev också en trevlig överraskning. På en skala från 1-5 får Lenovo M910S 4 poäng utan tvekan. Ett bra köp! Fast så säger väl alla som har köpt nåt som motsvarar förväntningarna? 😀

14 tankar om “Nästan högtidligt – men tidskrävande

 1. Du verkar vara kunnig i datorernas värld, jag fasar för när min dator ger upp andan. Det kan faktiskt inträffa i stort sett när som helst! Sen är jag helt hjälplös…har ju en stationär dator som visserligen är stor o klumpig men väldigt bra att sitta och skriva vid. Mina sjuka fingerleder är ingen vän av laptops. Men nu berättade dottern att jag kan få behålla både bildskärm och tangentbord och få en mycket mindre dosa som är en slags hårddisk. Fast, då kan jag fortfarande inte använda datorn någon annanstans än i vardagsrummet där datorn finns. Och visst vore det skoj att kunna surfa när man sitter på altanen tex. Nå, jag skjuter fram problemet tills det blir akut. Lenovo ska jag lägga på minnet

  Gilla

  • Jag har ju tränat i många år. 😉
   En lösning kanske kunde vara att du kombinerar med en surfplatta? Då kan du sitta var som helst och surfa (bara det inte är radioskugga). Dock kräver den ett eget internetabonnemang. 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Respekt!
  Blir alltid så imponerad av er som kan. Men det är klart… efter 20 år med datorer tröstar jag mig med att jag kan fötter… licens ända upp till knäna. 😀
  Fast nu är den tiden förbi och skulle behöva gå på kurs för pensionärer som vill lära sig layout och annat roligt på skärmen. En gång i tiden så kunde jag göra pratbubblor till bilder jag tog. Det är glömt det med. Kan nån förstå… ? 😀

  Gilla

Kommentarer är stängda.