Sektledare och andra bedragare


Har du hört talat om Oahspe? Jag minns inte längre i vilket sammanhang jag stötte på den så kallade bibeln, men blev nyfiken. Vem har författat den och varför?

Ju mer jag har undersökt, desto mer frånstötande blir de sekter som grundats med den som rätte­snöre. Originalet skrevs av tandläkaren(!) John Ballou Newbrough 1882 och påstår sig vara en kosmisk bibel.

På FB hittade jag ett inlägg med rubriken DEATH BLOW TO OAHSPE BIBLE CULTS. Författaren är en person som säger sig vara tidigare sektmedlem : ”Oahspe Bible UFO/Doomsday CULT Survivor, Woodson Payne.” I inlägget beskrivs en mängd kriminella aktiviteter som sekten har gjort sig skyldig till.

En FB-sökning på Oahspe resulterar för övrigt i ett drygt tiotal länkar till grupper och sidor som försöker värva medlemmar eller prisar ”bibeln”.

Personen skriver vidare: “Seven Years after Oahspe was written it was exposed as a huge fraud when the Fox Sister’s confessed to a massive swindle that they had perpetrated on the gullible American Public. Margaret Fox Kane, confessed to a gathering of 2,000 Spiritualist in New York City, Oct. 21, 1888. This revelation exposed Oahspe as a complete and utter HOAX Bible.

Huruvida inlägget är trovärdigt eller inte, tar jag inte ställning till. Men jag skulle inte bli ett dugg förvånad om anklagelserna stämmer.

Den här sekten är förstås bara en i mängden, både nationellt och internationellt. När jag googlade på sektledare hittade jag bland annat en lista kallad 10 av världens mest skruvade sekter.

Jag kan inte låta bli att undra över vad det är som gör att man ansluter sig? Likaså kan jag undra över kvinnor som låter sig luras av bedragare och sol-och-vårare.

Bara härom dagen läste vi om en kvinna som hade blivit lurad på en stor summa pengar. Till råga på allt hade hennes väninnor också betalat bedragaren för att hjälpa sin väninna. Va’? Hur är man funtad?

Husse tycker för all del att jag är naiv och lättlurad i en del sammanhang, men jag har ytterst svårt att tro att jag skulle låta mig luras av en sol-och-vårare eller en sektledare för den delen. Men man vet ju aldrig – om jag blir ännu virrigare än nu finns det förstås en risk. 😉

3 tankar om “Sektledare och andra bedragare

 1. Kan nästan säga att jag avskyr alla sekter, deras taktik att på olika sätt pracka på människor som många gånger är instabila sina sjuka idéer.
  I början med intresse för individen som sen övergår till makt över densamma, total kontroll.
  Kom att tänka på Knutby där det gick så långt att en ung tjej mördade på grund av påverkan av den sk pastorn oc Kristi brud.
  Spelar ingen roll om det är vattenkammade Jehovas eller mässande Hare Crischna så får jag eksem på hela kroppen.

  Gilla

 2. Vad jag vet så förekommer en hel del konstiga ritualer och riter i en del av vad vi har här hemma omkring oss och som vi betraktar som normalt. Tala med tungor och ha numrerad köbricka för att ha plats i kön till himmelen t.ex. Tror aldrig jag upphör att förvånas egentligen. Människor som behöver slikt har definitivt tappat begreppet om jordelivet som sådant.
  Har inte mer än sett på tvn när han dr Phil försöker visa att kvinnor och även män skickar pengar till sol och vårare som med det tillåter sig att bedras. Jösses 😦
  Har en syster som är med i Jehovas vittnen och bevare mig väl vilket hyckleri.
  Oj, menar inte att bli så här upprörd men det är bra att få tänka till på det du levererar.
  Fortsatt trevlig lördagskväll 😀

  Gilla

Kommentarer är stängda.