4.10 – Från forntid till nutid


Vi har besökt utgrävningen, firat en ung man och sett Everest. Jag har fått leverans och planerar första kursen.

Besökt utgrävningen
Den 28-30.9 företogs en arkeologisk utgrävning i Dragsfjärd, närmare bestämt i Ölmos. Det här var en uppföljning av fjolårets provutgrävning. Arkeolog Jan Fast och ett antal frivilliga amatörer ville ta reda på vad som göm­mer sig under jordlagren intill Kronomalmsvägen.

På lördagen gjorde Husse och jag ett besök på platsen i egenskap av re­pre­sen­tan­ter för hem­bygds­före­ningen som sponsrade en del av kostnaderna. Vädret var gråmulet, blåsigt och råkallt, så vi avundades verkligen inte dom som låg på knä eller satt på huk vid utgrävningsstället med sina murslevar.

Jans kollega, Janne Soisalo, informerade oss välvilligt om gjorda fynd och tog med oss till en plats lite längre bort där man antar att bosättning också funnits. Bosättningen och fynden daterar sig till sten­åldern (ca 3300-2000 f.Kr.) och fram till början av bronsåldern (2000-1000 f.Kr.).

Otroligt fascinerande att tänka sig att det bott människor här för flera tusen år sen vid den då­va­ran­de havsstranden! Den 15.10 får vi höra Jan berätta mer om fynden då föreningen har bokat honom som föredragshållare.

Firat en ung man
Medelåldern i vår lilla by är ganska så hög. För några dar sen steg den ytterligare – herr grannen junior fyllde 18.

Födelsedagen firades i efterskott på lördag eftermiddag, självklart var vi också där. Till­sam­mans med 23 andra firare berättade fru grannen efteråt. Vi skålade, sjöng och hurrade för honom som sig bör innan vi kastade oss över kaffet och födelsedagstårtorna.

Sett Everest
Nej, vi har inte varit ut och rest, utan sett filmen om den ödesdigra bestigningen av Mount Everest 1996. Filmen bygger på verkliga hän­del­ser, vilket i mina ögon gör den klart intressant.

Jag vet inte riktigt varför jag gillar att se filmer om s k A-människor, alltså såna som välkomnar fysiska utmaningar? Antagligen för att jag inte tillhör den kategorin själv. Hur som helst var filmen sevärd trots att den slutade tragiskt.

Faktiskt har jag också beställt Tunn luft, boken som en av de överlevande har skrivit. Mest för att få en uppfattning om huruvida filmen var sanningsenlig och hur författaren upplevde det hela.

Fått leverans
Härom dagen hade jag en liten vit provpåse i postlådan. Avsändare var Pennshoppen och i påsen låg mina hett efterlängtade Parker Gel refills, så nu är jag glad och nöjd ett tag.

I tisdags hämtade jag ut ett paket från butiken. I den stora lådan låg Mias nya innetoa. Den gamla var nämligen så skör så den gick sönder då badborsten ramlade ner på den.

Idag har hon invigt den såg jag när jag kom hem från dagens ärenderunda. Tur det då att hon godkänner den.

Planerar första kursen
Den 11.10 startar min första kurs konstaterade jag idag efter att ha kollat antalet anmälda. Den har fått rubriken Till nytta och nöje och är avsedd för mindre rutinerade datoranvändare.

Tre av deltagarna är okända, övriga har jag undervisat tidigare. Den tidigare utbild­ningen kanske inte var mycket att hänga i julgranen eftersom samma personer återkommer? Eller så kommer dom för att dom tycker att vi har roligt på våra kurser? (Det brukar vi ha.) 🙂