31.8 – Från blåbär till bokutgivning


Vi har plockat blåbär och haft viltkalas. Uthuset har blivit droppfritt, föredraget var intressant, busksågen har gått varm och boken är utgiven.

Plockat blåbär
I söndags fick jag för mig att jag skulle plocka ihop bär till en blåbärssoppa trots att jag ogillar bär­plockning. Jag behövde inte gå långt, dom första blåbärsrisen växer redan ett tjugotal meter från tomt­gränsen.

Dom första jag hittade var små och satt glest, men en kort bit bort hittade jag många och riktigt fina bär på ett litet område. Det räckte för att fylla både liters‑ och bärplockningsmåttet.

Strax efter att jag kom hem dök Husse upp. Han hade plockat på sitt håll och lyckats få ihop 1,2 l, så det räckte både till soppa och infrysning. 🙂

Viltkalas
I våras hade ett av våra gästande par med sig en fryst innerfilé som present. Storleken antydde att det var frågan om älg, men jag är inte helt säker. Hur som helst beslöt vi att äta upp den i förrgår.

Filé ska brynas i panna och helstekas läste jag mig till så det gjorde jag. Enligt dom som kan sånt, är den medium-stekt då köttet håller 57°. Det var nu en sanning med modifikation, några grader till hade inte skadat, men den var för all del inte blodig.

Fantastiskt mör blev den i alla fall, men det kanske filé alltid blir? Idag åt vi dom sista skivorna som fortfarande smakade utmärkt trots en andra (försiktig) uppvärmning.

Droppfritt uthus
För nån vecka sen upptäckte vi att det var extrapris på tre meters takränna hos Puuilo och beslöt slå till. Uthuset har nämligen hittills haft två gamla rännor, en i plåt och en i plast, som bara räckte till för att skydda ingången till vedlidret.

Att skarva tre olika takrännor kräver sin man, men i måndags fixade Husse till det. Numera kan man alltså också gå in i boden utan att bli blöt i huvud/nacke. 🙂

Intressant föredrag
I måndags kväll anordnade hembygdsföreningen ett föredrag i Kärra café med rubriken Lokala fornfynd. Arkeolog Jan Fast, som hade avslutat en utgrävning i Ölmos två dagar innan, kunde upplysa oss om att bosättningen på vår ö började redan på stenåldern.

Totalt har man hittills hittat hela 597 fornfynd på ön, de flesta daterade från förhistorisk tid.

Busksågen har gått varm
Med ett par, tre års mellanrum kräver buskar­na längs husets västra långsida en ”tuktning”. Efter avslutat besök hos en god vän tog jag i tu med röjning sent på eftermiddagen i tisdags.

Som minnesgoda läsare vet, är jag lycklig ägare till en busksåg, så nu skulle jobbet klaras av på nolltid. Trodde jag… Men på grund av höjd ambitionsnivå (buskarnas framsida skulle också trimmas) blev jag bara klar med halva jobbet.

Nåväl, väder och vind medgav fortsatta ansträngningar igår. Dessutom kom Husse till min hjälp. Kanske mest beroende på att han tyckte att höjden var väldigt ojämn. 😀

Nu är buskarna i vilket fall avkortade och alla rishögar bortstädade. Ris­staketet som avgränsar komposten fick därmed en rejäl påfyllning.

Boken utgiven
Efter en rätt lång väntan fick jag så boken Iakttaget från byssan i min hand idag. På grund av leveransproblem kom böckerna inte fram på utsatt tid, men vi stod envist kvar och väntade tills dom var på plats.

Det kändes kul att ha varit med på ett hörn (i form av korrek­tur­läsare och språkgranskare). Efter en stunds köande fick jag mitt utlovade gratis exemplar, naturligtvis signerat av författaren. Jag fick för övrigt också en kram och ett hjärtligt tack för hjälpen. 🙂

2 tankar om “31.8 – Från blåbär till bokutgivning

Kommentarer är stängda.