5.6 – Inventering och impregnering


(Försenad publicering pga av timeout-problem på bloggservern igår kväll.)

Igår kväll blev jag mutad, idag har Udden blivit inventerad, blomstöd konstruerats och terrassen oljats.

Mutad
Medan jag skrev gårdagens inlägg hörde jag nån ropa ”hallå” i verandan. Det visade sig vara Råttan/Vädurens lillasyster som behövde göra en utskrift.

Som muta la hon en påse nybakta rabarbermuffins på bordet. Det är ordning och reda på den damen! 😀

ArkivUdden inventerad
På förmiddagen idag hördes en kvinnlig röst i verandan igen, men ingen kom in trots att jag ropade ”stig in”. Usch, vad onödigt försynta folk är. Om alla dörrar står på vid gavel kan det väl inte råda nåt tvivel om att man inte kan/får gå in?

Nåväl, jag gick ut i verandan i stället. En okänd ung dam presenterade sig och sitt ärende som jag har läst om i tidningen för ett tag sen. Egentliga Finlands land­skaps­mu­seum driver via Åbo museicentral ett projekt som heter Kimitoöns kulturmiljöprojekt och genom­för i år fältarbete för att inventera gamla hus.

Hon hade kommit helt rätt, Udden byggdes nån gång på 1800-talet. När hon hade sett och antecknat allt av intresse frågade hon om huset på Långholmen. Jag talade om det lilla jag visste, men hon ville förstås gärna se det. Hur tar man sig dit undrade hon?

Med tanke på att hon hade en karta där det klart framgick att Långholmen är en ö utan förbindelse med land åt något håll, verkade frågan något överflödig, men jag erbjöd henne att låna roddbåten. Då krävdes åror och bänkar – hittills har båten inte varit i användning.

Jag pekade ut färdriktningen och så gav hon sig av. Hon var borta ett bra tag. Nästan så jag undrade vart hon hade tagit vägen, men så småningom dök hon upp och tackade för lånet. Roligt jobb kan jag tycka.

BlomstödBlomstöd
När hon hade åkt inventerade jag mitt ”virkeslager”, en plastback som innehåller avfall från slöjdsalen i Dalsbruks högstadium sen den tiden jag jobbade där. I samband med nån omflyttning ville dåvarande rektorn att alla skulle plocka åt sig av träbitarna och elda upp i stället för att dom skulle slängas i soporna. Bra tanke.

När jag rotade runt i innehållet upptäckte jag en massa ”bra-att-ha-saker” så backen har fått stå kvar. Idag behövde jag en smal, tunn list till blomstödet jag skulle konstruera. Självklart fanns det en som var precis lagom, så den backen är guld värd.

Listen skulle sitta på tre blompinnar som jag stack ner i jorden i balkonglådan där luktärterna spirar. Nu börjar dom bli så långa så dom behöver få klätterstöd.

Att spika fast listen på ändan av blompinnarna var inte alldeles enkelt, men jag lyckades efter lite trixande. Sen höjde jag sytrådsförbrukningen med flera tusen procent för att knyta fast dom späda plantorna i stödet. Riktigt bra blev det. Åtminstone så länge vinden håller sig på normal nivå. 😀

Terrassmålning
Nästa syssla för dagen blev att olja terrassen i bersån. Jag var inställd på färglös impreg­nering, men blev igår informerad av den trevlige unge mannen på Varu-Tjänst om att det fanns ett bättre alternativ, så det blev Eskaros ”tunga” terrassolja stället.

Den skulle strykas två gånger när man använder den första gången, så utan att läsa anvisningarna lät jag den torka medan jag spred ut fjolårskomposten på strategiska ställen innan jag strök på det andra lagret.

Enligt tillverkarens anvisning (på nätet) ska den överflödiga oljan torkas bort efter 15 minuter och därefter ska oljan torka i 5-10 timmar(!). Inte mycket som blev rätt där. 😦 Men det blir säkert bra ändå.

2 thoughts on “5.6 – Inventering och impregnering

  1. Hahaha :-D! Det där beteendet känner jag igen – gör först, läs bruksanvisningen sen………..

    Önskar dig och Mia en trevlig sommar!

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.