4.4 – Mera sol och vår


Jag ber om ursäkt, har ställt in sparkåkningen för säsongen, vill ha bättre ordning och har grävt ur ett dike. Mia har flyttat ut.

Sv AkademienBer om ursäkt
Om man är läskunnig klarar man sig långt här i världen brukar jag hävda och om man läser fakta innan man påstår nåt är det ändå bättre.

I gårdagens inlägg (rubriken Språkmissbruk) påstod jag att närbutik inte existerar på svenska. Helt fel! Det gör det visst det om man slår upp det i den senaste utgåvan av SAOL eller i nätversionen. Däremot har jag rätt i fråga om dom övriga när-orden.

Journalisten på ÅU hänvisade till Språkrådets avdelning Mediespråk och får där stöd för ”närproducerad” så nu terro­ri­serar jag en dam där i stället genom att fråga varför dom inte följer SAOL. Hon ville ha ett konkret exempel som hon nyss har fått.

Slutsparkat
Det lär inte bli sparkföre på isen på några månader framöver så sparken fick finna sig i att flytta in i sommar­förvar. Men skidorna står kvar i stranden än så länge. Senast igår såg jag en skidåkare glida förbi och skidföret på isen är utmärkt.

Bättre ordning önskas
Jag har inte mycket till övers för administrationen hos Kimitoöns församling. I slutet av förra året sa jag upp skötseln av en gravplats och återsände blanketten med tillstånd från de anhöriga. Trots det fick jag en ny faktura härom dagen.

Dragsfjärds kyrka

Idag ringde jag kontaktpersonen på fakturan och frågade varför jag fick en ny faktura trots upp­säg­ningen? Damen som svarade hade inget bra svar att komma med. ”På min lista är den inte struken” sa hon. Jaha? Ändå var det samma människa jag pratade med när jag sa upp den, men det kan hon förstås ha glömt.

Hon skyllde på sommarvikarier och trodde att upp­säg­ningen möjligen hade gått till nån annan instans för hon hade ingen uppgift om den. Jag påpekade att jag inte heller har fått nån bekräftelse, vilket hon kommenterade med ”Vi brukar inte göra så.” Nehe. Varför inte då kan jag undra?

”Jamen då stryker jag den på min lista” sa hon och tillade: ”om du vill ha en bekräftelse kan jag skicka en.” Jag svarade ja tack och har mycket riktigt fått den via mejl under dagen.

Återigen en gång är det kunden/konsumenten som måste kontrollera och bevaka sitt ärende. Om jag hade glömt min uppsägning skulle församlingen alltså fortsätta fakturera varje år. Vad är det för ordning?

Vårdike
Antingen lider jag av nån upplevelsebrist sen barndomen eller så har jag ett aktivt barnasinne? Att göra eller rensa små diken för regn- eller smältvatten tycker jag är roligt.

Diket mellan skogsstigen och grusvägen var fullt av gamla löv sen i höstas noterade jag igår. Idag rensade jag bort dom och gjorde ett par tilläggskanaler för att få bort vattnet från vägkanten.

Jag lyckades också lyfta bort träspången trots att den fortfarande var fastfrusen i marken och konsta­terade att det behövs en del sol och värme för att tina isen som bildar ett stopp i diket. Om det här ljuvliga vädret fortsätter är det nog fritt fram om ett par dar.

Mia har flyttat ut
Dom snöfria fläckarna och solvärmen lockar Mia att vistas ute mer än inne. I vintras var det tvärtom. Vår betyder också spår efter blöta och/eller smutsiga tassar, men det är ju sånt som hör till.

Mia i äppelträdet

2 thoughts on “4.4 – Mera sol och vår

  1. Ordet ”Närmat” är en finlandism, men ordet närproducerad används flitigt i Sverige. Dessutom så skall inte tidningar vänta tills ord dyker upp i SAOL! Mediespråket skall reflektera språket i samhället, ord och uttryck ändras hela tiden, så länge man följer språkets grundregler t ex i form av grammatik, så är det inget fel att ta in nya ord.

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.