19.10 – Tacksamt


Jag har blivit avtackad, kan supporta på distans, har flyttpackat, hittat en dyrbar antikvitet och fått julkort.

Avtackad
Igår var sista kurskvällen för den här gruppen. Innan jag hade hunnit dra på pratkvarnen för fullt, steg en av deltagarna upp och sa: ”Bäst att jag överräcker den här så jag inte glömmer det”.

Hon kom fram med en läcker blombukett, gav mig en varm kram och sa att kursen hade varit ”kiva”. Det värmde gott att höra. Blommorna var naturligtvis från hela gruppen tillade hon.

Det var inte nog med det. I stället för den vanliga fem-minuters pausen bullade en annan deltagare (grannen på udden mitt­emot) upp nybakat bröd och havreflarn till kaffet som hon också hade med sig. Festligt värre. 🙂

Distanssupport
Tack vare tips från en f d kollega som är datortekniker, installerade jag TeamViewer 7 i morse. Programmet används för fjärrstyrning av datorer, filöverföring och möten på distans. Ett ypperligt sätt att komma åt innehållet på min stationära dator hemma om jag till exempel kommer på att jag behöver nåt speciellt material under en kurs.

Programmet som för övrigt är gratis för icke-kommersiellt bruk och på svenska (eller bland annat finska), kan med fördel också användas för att hjälpa datoranvändare på distans. Fjärrdatorns bild­skärm syns i ett eget fönster på värddatorn och vid behov kan man ”ta över” fjärrdatorn och utföra ändringar på den.

Jag testade programmet genom att dels överföra en mapp och dels installera programmet på Zen­booken. Helt suveränt! Fjärrdatorn behöver för all del inte ha programmet installerat utan appli­ka­tio­nen kan köras direkt i webbläsaren. Rekommenderas varmt!

Flyttpackning
Nej, jag ska INTE flytta! Men det ska mamma i slutet av månaden. Prylarna hon läm­nade kvar 2010 på grund av utrymmesbrist kommer nu att få plats, så mitt uppdrag var att packa ner dom i flyttlådor.

Det var fort gjort. På en timme var jag klar med dom sex flyttlådor som gick åt. Sen drack jag kaffe med exbonuspappan och diskuterade kommunalvalet och jordklotets framtid i nästan en timme. 🙂

Dyrbar antikvitet
Bland mammas böcker gjorde jag ett fynd. Hon har en kokbok från 1915 – en dyrbar antikvitet! Inte rent pengamässigt, utan för att den innehåller så gamla recept. Moster hade också en hiskligt gammal kokbok men den brände hon tyvärr upp innan jag hann lägga vantarna på den.

Man kan ju undra vad jag ska med kokbok till som lagar mat högst några gånger per månad? Jo, grejen är att jag tycker det skitroligt med urgamla recept som fallit i glömska för länge sen. Ta till exempel bensoppa, sura skorpor eller halstrade nejonögon. Ingen av dom rätterna hittade jag recept på när jag googlade.

Halstrade nejonögon kommer jag i och för sig aldrig att behöva nåt recept på! Nejonögon avstår jag från oavsett i vilken form dom serveras. Dom påminner alldeles för mycket om blodiglar och aptiten försvinner slutgiltigt för att jag vet att dom är asätare. Huuuu.

Julkort
Bland dagens post fanns ett brev från mamma, ett vykort från Dalmatien och julkort. 20 stycken närmare bestämt.

I år beslöt jag använda två egna bilder på julkorten och anlita Ifolor för att skriva ut dom. Den här gången blev det lyckat tack vare att jag höll mig till Ifolors mallar och lät bli att hitta på nån egen design. 😀

En tanke på “19.10 – Tacksamt

 1. Man kan själv skanna in gamla böcker eller föreslå att de skall skannas in (förutsatt den är fri i Public Domain)

  http://runeberg.org

  Adrian Hollbergs bok ”Husmanskost ” hade recept på

  Bensoppa.
  I ett större hushåll finnes alltid ben efter kokt, salt eller färskt kött; dessa ben sönderhuggas i klyftor, tvättas väl och läggas i en stor, förtent koppargryta full med vatten. Då det uppkokar, iläggas, i klyftor skurna, en half kålrot, två morötter, en palsternaeka; ett halft silleri, en rödbeta, allt skrapadt och sköljdt, en bit ingefära och några pepparkorn. Grytan bör med lock på koka ett par tre timmar. I en panna för sig hälles 12 decilit. (1 stop) vatten, 15 centilit. (1 halft kvarter) helgryn och en purjolök skuren i tärningar, att koka. När benspadet har stark och god smak, uppsilas det, soppan hälles åter i grytan, äfvensom de kokande grynen med fin hackad persilja, litet muskot och en bit socker; rotsakerna skäras i strimlor och läggas i soppan, som, då den fått ett uppkok, är färdig att servera; om man önskar den simmigare, redes den med litet mjöl. De kokade benen böra på spishäll torka litet, hvarefter de läggas i en korg med rent papper emellan och förvaras i torrt rum. De kunna kokas i många soppor och bortkastas ej, förrän de kännas lätta.

  Gilla

Kommentarer inaktiverade.