30.8 – Oinbjudna och inbjudna


Jag har oinbjudna gäster och har haft en inbjuden dito.

Oinbjudna gäster
Den maffiga spindeln som brukar bo i badrummet verkar ha flytt fältet. I stället har några oinbjudna gäster flyttat in. Som mest har jag stött på tre samtidigt.

Jag har för all del inget emot skalbaggar heller. Om jag har artbestämt dom rätt är det jordlöpare, men varför och hur dom har förirrat sig in i badrummet är en gåta?

Efter hand flyttar jag ut dom i det fria. Fast den som håller till i handfatet kryper blixt­snabbt ner i ett av hålen i av­loppssilen och verkar vara simkunnig… Både igår kväll och i morse satt den i handfatet trots tvagning och tandborstning. Den tar sig förstås inte upp på den emaljerade ytan, men är så snabb att gömma sig att jag inte har lyckats få tag på den än så länge.

Värre är det med dvärgstritarna som har invaderat den ungerska syrenbusken. Varje gång jag går för­bi ser jag en svärm flyga upp. Alla blad på busken är mer eller mindra angripna, dom flesta är vid det här laget gula eller bruna.

(Klicka på bilden för att se den i större format)

Stritarna livnär sig på att suga ut växtsaften har jag läst och har tydligen inga fiender utom småfåglar och människor. För att bli av med dom rekommenderas beskärning, men i så fall får jag ta ner hela busken.

Dom har delvis också gett sig på dom vanliga syre­nerna men dom verkar inte vara lika populära som den ungerska. Det kanske är en ungersk stritart? 😀

Invasionen började i fjol. Jag inbillade mig då att det var ett tillfälligt angrepp och att vintern skulle förinta dom, men det är lika illa i år. Jag har testat att spruta på såpvatten på dom men har inget facit än så länge. Om det mot förmodan fungerar, är frågan hur man besprutar en buske som är ca tre meter hög och ett par meter i omkrets?

Inbjuden gäst
Till skillnad från skalbaggar och ohyra var Filosofen hjärtligt välkommen då han hedrade oss (= ”dom söta små damerna på Udden”) med ett besök i eftermiddags. Senast det begav sig var i mitten av juni så det är ett tag sen.

Bildkälla: kryddburken.se

Vädret medgav faktiskt tedrickande i bersån. Solen värmde skönt trots molnslöjorna och den svaga vinden var klart uthärdlig. Ljuvligt så länge det varar.

Den andra damen på Udden var ovanligt svårflörtad. I regel brukar hon gärna gå fram och hälsa men idag pas­sade det inte.

Hon kom visserligen fram till oss och jag tog upp henne i famn men det gick hon med på bara för att få en chans att kolla in vad som fanns på bordet förstod jag av hennes försök att ta sig upp. När hon hade fått ett Marie-kex gav hon sig av på nya äventyr.

I kylskåpet ligger nu en äkta Västerbotten-ost, inköpt och avhämtad i vårt västra grann­land av självaste Filosofen. Idag kunde han inte nöja sig med att komma utan present, men jag förlåter honom gärna den här gången. 🙂

2 tankar om “30.8 – Oinbjudna och inbjudna

  1. VISSA av filosofens nycker får dom söta damerna på Udden lov att acceptera. Detta speciellt då han har ett giltigt skäl, laga förfall eller force majeure för sina tilltag. Välj det som passar bäst. 😀

    Gilla

Kommentarer är stängda.