31.3 – Amatör bland proffs


Jag har frotterat mig med proffs, är nöjd med utvärderingen och har gästat öns nyaste café.

Möte med proffsen
Fotodagen i Villa Lande började klockan 12, men jag beslöt redan igår kväll att skippa inledningen och första presentationen, så jag gav mig av strax före halv två. Klockan två lämnade proffsen nämligen sina omdömen om inlämnade bilder.

Jag vet inte vad jag hade förväntat mig, men inte var det då en så familjär tillställning som den här. Publiken bestod av högst ett tjugotal personer. Jag tyckte nästan synd om dom som höll presen­ta­tio­nerna.

Bildutvärdering
Jag hade skickat in tre bilder som jag tyckte kunde vara intressanta att få feedback på. Tyvärr hade jag valt fel bild för första motivet, men det kunde inte hjälpas. Tre herrar fick sina omdömen först, mina bilder var sist.

Utvärderingen fokuserade på dynamik och komposition, inte så mycket kamerateknik. Det framgick också att proffsen hade förväntat sig ett bildtema, men den uppfattningen hade varken jag eller dom jag pratade med fått.

Omdömena om mina bilder var inte helt oväntade. Första bilden (den felvalda) fick beröm för ljuset och stämningen, men det saknades blickfång och ytan till vänster var för dominerande. Jag kan bara instämma.

Motivet i bild två uppskattades, men bakgrunden var för dominerande och fokus borde hellre ha lagts på en detalj alternativt visat mer av miljön. Den sista bilden vann däremot gillande – allt var bra i den. Extra beröm fick den för foto­vinkeln. Eftersom det är en av mina favoritbilder blev jag förstås glad över att proffsen också upp­skattar den. 🙂

Premiärbesök
Efter bildutvärderingen delade Pekka Turunen med sig av sina bilder på människor i vardagsmiljöer, sen var det kaffepaus. Mitt första besök i Lalla Vinde. Kaféet i sig har jag förstås besökt tidigare, men inte efter att nuvarande ägare tog över.

Det blev en positiv upplevelse. Jag gillade den nya möbleringen, kaffet smakade kaffe och frukt­ka­kan var jättegod. Dit går jag gärna igen!

Av hänsyn till Mia, passade jag på att smita innan programmet fortsatte. I annat fall hade jag gärnat stannat kvar för att ta del av Kristoffer Albrechts och Ritva Kovalainens bildpresentationer.