12.11 – Udda kompott


Igår hade jag hemundervisning, idag har jag tagit fram julskinka, stämt av elfakturan, krattat, fått guidning i Kalifornien och hittat en praktfull språkgroda.

Hemundervisning
Om jag undervisar hemma hos mig måste det väl kallas hemundervisning? 😉 Igår kväll fick jag chan­sen att göra Trollkarlen en gentjänst. Han behövde hjälp med en del funktioner i sin nyinförskaffade dator som han hade med sig. Förhoppningsvis har han nytta av genomgången.

Julskinka
Idag hittade jag resten av fjolårets julskinka i frysen. Den vill mamma INTE bli bjuden på i jul för­var­nade hon om då vi pratades vid. Inte jag heller.

Frågan är vad jag gör med/av den? Det är en modig bit på drygt ett kilo. Den halvfrusna skivan jag skar upp smakade ganska ok om man inte har alltför stora fordringar.

Den är på tok för salt att ge till Mia så jag måste hitta på nåt annat sätt att bli av med den utan att slänga den. Intresserad, någon?

Elfaktura
I förrgår fick jag elfaktura för tiden 31.8-30.10. Under två­må­na­ders­perioden har jag förbrukat 179 kWh mindre el än under samma period i fjol. Så bra. Det är förstås den varma höstens förtjänst.

Enligt min prognos kommer elen för 2011 att kosta totalt 1.825 € inklusive elöverföring beräknat på en förbrukning av 11.500 kWh. Det förutsätter att Fortum inte höjer elöverföringspriset. Det har dom gjort vid varje debitering hittills dom skurkarna.

Krattning inledd
Jag har redan krattat framför trappan tre gånger, men inväntat syrenbladen innan jag gav mig på ”storkrattning”. Nu är dom flesta syrener kala, så idag tog jag i tu med gräsmattan från tomt­gränsen ner till trappan. Himla grönt och fint blev det. 🙂

Förhållandena var idealiska. Alldeles vindstilla och lämpligt blöta löv efter frostnatten tidigare i veckan. Jag gillar doften av höst och att kratta löv. Det är en meditativ sysselsättning. Arbetet blev också njut­bart tack vare små­fåglarnas kvitter.

Guidad tur
I eftermiddags blev jag guidad i Kalifornien. Med hjälp av en hög broschyrer och diverse kartor vet jag nu var sevärdheterna finns. Byns invandrare var på besök och berättade om sin resa till hemlandet i somras.

Kartor är en suverän uppfinning. Efter timmarna vid köksbordet har jag (nästan) full koll på hur jag ska ta mig till Disneyland, Hollywood och Los Angeles. Jag har för all del ingen som helst tanke på att åka dit, men det kan ju vara bra att ha koll på geografin.

Språkgroda
Computer Sweden brukar för det mesta vara noga med språkbruket, men den här gången miss­lyckades skribenten kapitalt. Möjligen för att artikeln ursprungligen var skriven på engelska? Så här löd texten: ”…(företaget) Juniper utfärdade inom kort en uppdatering som tillrättavisar problemet.

Dels ställer jag mig frågande till att utfärda en uppdatering? Men slutet på meningen är definitivt felkonstruerad. Att tillrättavisa ett problem skulle jag också gärna vilja göra om jag på så sätt kunde få det att försvinna! Problem kan dess värre bara åtgärdas eller lösas – om man inte lyckas undvika dom förstås. 😀

Så, nu har jag blivit av med den gallan.

 

6 tankar om “12.11 – Udda kompott

 1. Ungar får man tillrättavisa ibland som vuxen förebild! Men en uppdatering när alla vet att en dator bara kan svara ja eller nej inte kanske……..

  Gilla

 2. Att. Språkpolisavdelningen
  Läser just på Yle teksti-tv sid 705
  ALLVARLIG BRAND I TAVASTEHUS
  …Förrådet hade redan antänts då brandkåren kom till platsen…Polisen ser allvarligt på branden vid radhuset och efterlyser vittnen på numret 071 87 37718…

  Jo, om nu brandkåren är synsk eller har en fjärrskådare i kåren är det ju logiskt, men möjligen var det väl så att branden i sig var anledning för brandkåren att åka dit.

  Sedan är det ju lite fiffigt att samla alla ögonvittnen vid en enda telefon. Torde ju vara lika kostnadseffektivt som eftersträvansvärt.. 😉

  Gilla

 3. Varför inte Drömskinka?
  4 port

  400 g kokt julskinka
  C:a 0,5 torr/halvtorr sherry
  2 dl vispgrädde
  3 msk chilisås med vitlök

  Sätt ugnen på 225 grader. Skär skinkan i ej för tunna skivor. Lägg skinkan i en smord ugnssäker form. Häll över sherryn. Låt det stå och dra i minst 30 minuter (Gärna övertäckt i kylen över natten).

  Mal lite vitpeppar över. Vispa grädden och smaksätt den med chilisås. Bred grädden över skinkan och ställ in formen i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

  Servera möjligen med kokt ris och gröna ärter.

  PS: Även en mor uppskattar detta! 8)

  Gilla

   • Gröna ärter hör inte till mina favoriter, men till detta helt OK.. Senast jag åt Drömskinka gjorde vi det med potatismos, hemlagad förstås. Skinkan BLIR god och med moset en hel rätt. Lycka till! 🙂

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.