Tandlösa diagnoser


För tre veckor sen sa tandläkaren att en tand inte gick att rädda, hon var tvungen att dra ut den. Så det gjorde hon med viss möda, eftersom det var en tuggtand (molar) längst bak i nedre käken.

Såret läkte bra, men det kändes som om jag hade tandvärk ännu efter en vecka. Jag ringde därför tand­läkar­mot­tag­ningen och undrade om det var normalt med värk så länge efteråt. Jodå, det kunde ta sin tid fick jag veta. Jag blev rekommenderad att ta en värktablett.

Ett tag senare fick jag ont i halsen, men bara på den sidan som tanden hade suttit. När jag undersökte munnen upptäckte jag en grågulvit beläggning som satt både på sidorna och i gomseglet.

Aha, angina (halsfluss) kom jag fram till. Den skulle ge med sig inom en vecka och krävde ingen åtgärd stod det. När jag googlade hittade jag den här förklaringen: ”Vid Vincents angina kan du få ont i halsen på ena sidan utan feber eller förkylningssymptom”. Med det lät jag mig nöja.

I går ringde jag vårdcentalen (hälsostationen) och påpekade att det nu hade gått nästan tre veckor och att beläggningen fortfarande satt kvar. Mitt halsonda kom och gick. Damen i receptionen ville veta om jag kunde gapa, om jag hade feber eller om jag hade ätit nåt ovanligt.

Det enda ovanliga var ju tandutdragningen, så det talade jag om. Då blev hon jätteglad på rösten och tyckte jag skulle kontakta tandläkaren i stället. Hon lät som om det var skönt att slippa mig. Om jag inte fick besked där fick jag återkomma.

Jag ringde tandläkarmottagningen, ombads tala in ett meddelande gällande mitt ärende och blev uppringd ganska snart. Jag fick tid till i dag kl 10.45 och infann mig.

Tandläkaren kollade munnen och tyckte allt såg bra ut!? Hon kollade också om lymfkörtlarna var svullna, men det var dom inte. Såret efter tandutdragningen hade läkt fint tyckte hon, men upptäckte att det satt ”en benbit” i såret. Den tog hon bort och tyckte därmed att problemet var löst.

Det förklarar varför jag har känt av utdragningen så länge. Kroppen hade fullt sjå att göra sig av med tandflisan eller rotänden, en benbit har jag svårt att tro att det rörde sig om.

Jag frågade om hon verkligen inte såg dom gulvita ”blafforna” på var sida om halsen, men nädå, det kommenterade hon inte. Så nu undrar jag vad i fridens namn det är jag har?

Det verkar som om beläggningen har minskat, så jag hoppas den försvinner helt så småningom. Men jag undrar ändå vilken orsaken är? Symtomen på munherpes stämmer inte, så antingen är det nån underlig bakterie eller nåt mysko virus som har orsakat angreppet.

Nån som har erfarenhet av samma problem eller har en förklaring? Jag kunde förstås ringa vård­cen­tralen igen, men med tanke på antalet tjänstgörande läkare vi har tillgång till lär det dröja innan jag kan få en korrekt diagnos.

Alternativet är att kontakta en privat aktör, men eftersom jag ­– åtminstone än så länge – inte har några andra besvär tycker jag inte det är värt att kosta på sig.

6 tankar om “Tandlösa diagnoser

 1. Jag har inte mycket över för den kommunala ’hälsovården’ (åtminstone i Finland, ingen erfarenhhet av andra länder), specialsjukvården fungerar bra (operationer mm) om man kommer så långt, men i många fall är det akut som gäller då , tyvärr. För de skattepengarna får man nog i vanliga fall inget tillbaka..☹️
  Så, jag rekommenderar en privat tandläkare, att få t.ex infektion i tänderna är inget att leka med.
  Hoppass ändå oron är onödig o ditt tand-/munproblem går över!

  Gilla

  • I vår kommun tycker jag det fungerat bra de få gånger jag anlitat den,men för närvarande har vi akut läkarbrist. Då jag gick hos en privat tandläkare missade han en infekterad tand som ledde till utdragning, så jag övergick till den kommunala tandvården som hittills fungerat bra. 🙂

   Gillad av 1 person

   • Har förstått att den kommunala hälsovården möjligen fungerar bättre på mindre orter😊 samtidigt som lansbygden ödeläggs mer o mer… Men vem har påstått att världen är perfekt😏 Jag är glad om det funkar hos er!
    Inte är det någon garanti på kvalitet med en privat TL heller, men åtminstone brukar man få en tid (vilket inte alltid är fallet i huvudstadsregionen har jag hört). Som tur har jag hittat en bra tandläkare (privat) som jag håller i 😊

    Gillad av 1 person

 2. Gick hos en tandläkare under ett års tid som nonchalerade att jag hade varbildning i en undre framtand. Sökte en annan tandläkare som blev tvungen att dra ut två tänder för varbildningen hade spridit sig till den närliggande roten.
  Jojo, de kan allt de där vitrockade som jag hatar med ren och skär inlevelse.

  Gilla

Kommentera här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.