Grupptryck


Tjugo av mina vänner på FB har ändrat motivet på sin profilbild så att man också ser Ukrainas flagga. Nästan lika många har valt en fredsduva. Jag förstår idén, men kan inte se att det ändrar på sakernas tillstånd.

Att visa sin solidaritet med ett krigsdrabbat land är visserligen fullt förståeligt och försvarbart, men jag upplever att jag kan göra det utan symboler. Beror motivvalen möjligen på att kriget är nära oss den här gången? Jag har då inte sett några andra krigsdrabbade länders flaggor i profilbilderna tidigare, trots att det finns ett otal att välja mellan.

Så jag böjer mig inte för grupptrycket, men anser givetvis att invasionen och kriget ska fördömas. Vad jag tycker om personen som kränker ett lands suveränitet lämpar sig inte för tryck. ☹

4 tankar om “Grupptryck

 1. Känner inget grupptryck, det ändrar så klart inte sakernas tillstånd. Men ännu så länge kan människor i Ukraina ha tillgång till internet och sociala medier och jag inbillar mig att det måste kännas lite trösterikt att se att folk i andra länder har dom i sina tankar. Det är så lite vi kan göra men att bidra ekonomiskt, många bäckar små.
  Har i många år haft fadderbarn i Indien, Kenya och Dominikanska Republiken och att kontinuerligt få rapport om vilka hjälpinsatser som görs känns bra.
  Nu hoppas jag att man på ett liknande sätt kan hjälpa Ukrainska barn. Just i denna stund är ett hundratal barnhemsbarn på väg till Skånska Hör.

  Gilla

  • Ja, man får hoppas att hjälporganisationernas medel verkligen når rätt mottagare med tanke på dom rapporter vi tidvis hört. I Finland tas ukrainska flyktingar också emot.

   Gilla

 2. Jag lade in ett motiv med jordglob och fredsduva, må fred råda på jorden. Och självklart är jag inte naiv nog att tro att det någonsin blir sant. Varför valde jag att ändra min profilbild? Grupptryck, nej inte alls. Men jag känner många ukrainare, duktiga flitiga människor som varje sommar kom till Säfsen för att plocka bär eller plantera skog. De bodde granne med mig och var sympatiska. Därför känns det förutom det rent geografiska närmare mig och min lilla värld. Samtidigt är Putin en nagel i ögat på mig, han är livsfarlig och oberäknelig. Jag kommer också att följa vilka initiativ man tar här i Falun för att hjälpa ukrainare, finns det något jag kan bidra med så gör jag det. Trevlig solig helg önskar jag dig, det finns mycket positivt att ta vara på!

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.