23.12 – Juligt värre


Vi har haft ”julgäster”, ätit jultallrik, Husse har julbakat, vi har ätit julmiddag, lucka 23 är öppnad och vi har julväder.

Julgäster
Av Husse har jag lärt mig att man ska bjuda på julkaffe eller -te före jul om man har lite hyfs. Ytterligare en brist i min ”julkultur” har rättats till. 😉

Förra söndagen hade vi därför f d bonuspappan på besök, i onsdags kom Filosofen på julte och samma kväll var föreningens kassör och hennes man inbjudna. Fler har vi inte hunnit med. Men man kan förhoppningsvis dricka julkaffe och ‑te också efter julafton?

Jultallrik
Mitt förslag om att äta jultallrik med fisk hos ”Holmbergs” i torsdags föll i god jord. Husses moster och morbror gjorde oss sällskap. ”Lite men gott” kan man säga om den tallriken.

Den marknadsfördes för all del inte heller som nåt annat. Ville man ha ett regelrätt julbord fanns det att få på flera andra håll på ön.

Julbak
Arbetsfördelningen i vårt lilla hushåll har antagit nya former ju närmare jul vi har kommit. Husse har julbakat på löpande band – allt från matbröd till julrosor och kakor. Så här mycket hembakt kaffebröd har det inte funnits på Udden sen jag var barn!

Julmiddag
Idag blev det julmiddag. Jag envisas nämligen med att få ”min” julskinka, dvs ugnsstekt skinka direkt från ugnen med sås till.

Jag minns att jag blev rätt snopen när jag åt min första julskinka i Jämtland. Den var också ugns­stekt, men tillreddes dagen före jul och serverades kall på julafton.

I Tallmo äter man palvad (rökt) skinka till jul, så för att jag skulle få ”riktig” julskinka köpte Husse också en rimmad dito till oss. Till skinkan hör förstås (hemlagad!) kålrotslåda, men den spar vi till morgondagens julbord i Tallmo.

Lucka 23 öppnad
Av allt att döma har de senaste dagarna varit späckade… När jag kom på att det var dags att öppna lucka 23 i julkalendern upptäckte jag att lucka 21 och 22 inte heller var öppnade. Men nu är det bara en lucka kvar. 🙂

Julväder
Min önskan om en vit jul gick i uppfyllelse i år. Just nu drygt 11 minusgrader och ett vintervitt täcke är ju helt perfekt julväder!