Fredagsnöjen


Klockan var 13:41 när jag gick nerför backen på Udden utrustad med ryggsäck och kamera. Solen lyste och fåglarna kvittrade hörde jag trots öronlapparna.

När jag nådde G:vägen konstaterade jag att jag hade motvind, men tröstade mig med att jag skulle ha medvind på hemvägen. Precis som jag trodde har videkissarna dykt upp, ett av favoritmotiven. Eftersom jag hade motljus sparade jag dom till återvägen.

14:01 stegade jag uppför den sista backen. Jag hade lovat verksamhetsgranskaren att dyka upp vid två-tiden, så det stämde bra.

Jag öppnade ytterdörren, tog av mig stövlarna i farstun och blev ombedd att stiga in. Husvärden höll artigt fram en galge och hängde upp mina ytterkläder i köket.

Det första jag gjorde var att fråga om verksamhetsgranskaren hade upptäckt mina fel i bokföringen. Jodå, det hade han så klart.

Värdinnan ville veta om jag såg att köksinredningen var ny. Jag svarade ärligt nej och förklarade att sånt ser inte jag. För att ta udden av min ouppmärksamhet tillade jag att den var snygg, också det ärligt. Skåp­dör­rar i ljust trä och bröstpanel i samma ljusa träslag. Bröstpanel har jag alltid gillat.

Jag blev ombedd att sätta mig vid köksbordet som vanligt. Där försiggår alltid verk­sam­hets­gransk­ningen. Först genomläsning av protokollen och därefter en snabbtitt på kontoutdrag och verifikat.

Jag frågade hur han ville hantera bokslutet. Vi kom fram till att ett nytt, justerat bokslut var bästa alternativet och så ville han ha den korrigerade bokföringen.

När vi var klara frågade värdinnan om jag ville ha kaffe. Jag svarade som jag brukar – enligt gällande finländsk kutym – ”bara om ni också ska dricka”. Det skulle dom. I vår by dricker man eftermiddagskaffe klockan tre.

Över kaffet ventilerade vi bland annat händelser i byn och det varierande vädret. Utanför fönstret såg vi en domherre med fru i full färd med att fylla på energiförråden.

Efter kaffe och dopp var det dags att tacka och bege sig hemåt. Solen värmde i ryggen och lyckligtvis hade vinden inte vänt.

Hemvägen krävde längre tid. Jag hittade flera bildmotiv än videkissarna. 22 återstod efter gallringen. En angenäm fredag. 😊

En tanke på “Fredagsnöjen

Kommentera här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.