20.6 – Från marknad till tassont


Marknaden är förbi, komposthögen blomstrar, vi har slagit vass och samlat ”sjögräs”. Jag har konfererat och supportat. Mia har ont i en tass.

Marknaden förbi
I lördags stod hembygdsföreningens ”personal” beredd att sälja kaffe/te/saft med munkar strax före 10. Kärrabuktens byaråds tradi­tio­nella marknad i Kärra gick av stapeln kl 10-13.

En av våra medlemmar var vänlig nog att grädda 70 munkar till försäljning. Dom tog slut redan före stängning, så det var tur att vi hade reservbullar. En lyckad marknad för vår del!

Komposthögen blomstrar
Vid det här laget är det mesta av gräset på tomten torrt och brunt. Det har inte regnat på 2½ månad bort­sett från några få droppar. Men igår fick vi äntligen 9 mm regn så en del växter piggnade till.

Komposthögen lider också delvis av torkan, men tack vare ”slaskvattnet” som töms där är den ändå frodig jämfört med andra om­rå­den. Just nu blommar digitalis, prästkragar, malva och förgätmigej förutom vallört och nattljus.

Tydligen har frön från bortslängd vallört och nattljus grott, för dom har jag då inte planterat där.

Slagit vass och ”sjögräs”
Efter siktdjupsmätningen i söndags beslöt vi slå dom nya vasskotten som stack upp över vattenytan för att förhindra ytterligare tillväxt. Vi upptäckte också stora sjok av ”sjögräs” som vi fångade in med fiskhåven och tog i land.

Tidigare har axslingan dominerat i vår grunda vik, men efter ”invasionen” 2015 har hornsärven tillkommit. Ju mer näring det finns i sjön, desto rikligare växtlighet.

Fördelen med vattenväxterna är förstås att de renar vattnet, men nackdelen är att sjöbotten vimlar av växter, vilket gör det knepigt att ro och simma. Varje avbruten växtdel blir dessutom en ny planta så det gäller verkligen att ro försiktigt!

Konfererat
På måndagen kom väglagets ordförande efter lunch som avtalat. Vi behövde kolla föredragningslistan och andra dokument inför årsmötet.

Igår gick kallelserna i väg. I mycket god tid! Årsmötet är först den 11.7. Men lagen säger ju inget om att man inte får kalla till möte tidigare än stipulerat.

Supportat
Eftermiddagen gick i datorsupportens tecken. Den nya Windows-versionen (1803) ställde till det för en användare. Han hade också en del andra problem han behövde hjälp med. Men nu ska allting funka hoppas jag.

Mia har ont i en tass
Igår morse kom Mia in i rasande fart och beklagade sig högljutt. Jag trodde hon ogillade det begyn­nande regnet, men det var värre än så. På eftermiddagen upptäckte vi att hon haltade svårt och höll upp ena framtassen när hon satt.

En försiktig undersökning avslöjade att hon hade ett sår i stora trampdynan. Idag upptäckte jag ett till i samma trampdyna.

För att lindra smärtan gav jag henne värkmedicin, men i morgon ska veterinären undersöka henne. Idag hade han ingen tid att erbjuda, så vi får ge oss till tåls till dess.