10.1 – Pust och stön


Jag har gjort ett nytt val, håller för näsan, har sett ”isfarare” och eldat halvtorr lönnved.

Nytt val
Igår levde jag upp till mitt motto: ”Det är aldrig för sent att göra ett nytt val”. Konsekvenserna har tagit drygt två halvdagar att rätta till… Jag bytte till lokalt användarkonto på den stationära datorn.

SkärmbildNär jag uppgraderade till Windows 10 valde jag att använda/logga in med mitt Microsoft-konto men fick igår för mig att jag klarar mig lika bra med ett lokalt. Dels för att jag inte har flera enheter som behöver synkroniseras och dels för att det gör datorn något snabbare.

Det första som hände var att den se­naste W10-upp­da­te­rin­gen upprepades. Det hade jag inte för­vän­tat mig!? Efter det var datorn och alla program i samma läge som om jag hade ominstallerat hela datorn.

Alla egna anpassningar och inställningar hade försvunnit överallt. Men – inget ont som inte har nåt gott med sig – Utforskaren och Snabb­åt­komst fungerar som dom ska igen. 🙂

Idag trixade jag med mejlkonton och pst-filer. Jag ville kunna fortsätta använda samma pst-filer som tidigare för att komma åt gamla mejl och alla mappar jag har skapat.

Eftersom det inte går att komma åt något från det tidigare användarkontot, blev jag tvungen att först kopiera allt till en ”neutral” plats och därefter ersätta de nya pst-filerna. Att det är vattentäta skott mellan ett MS- och ett lokalt konto hade jag inte klart för mig.

Det gäller alltså att tänka till när man uppgraderar från Windows 7 till Windows 10. Har man inga andra Windows-enheter (surfplatta, telefon osv) är ett lokalt konto att föredra. Så nu vet jag det.

Håller för näsan
Den minnesgode kommer i håg krafsandet och gnagandet jag skrev om den 6.1. Det har resulterat i en illaluktande tragedi. Den stackars gnagaren hade tydligen förirrat sig in och hittade aldrig ut igen.

Nu ligger liket och ruttnar bakom väggen. Det betyder en kväljande stank varje gång jag står vid diskbänken. Självfallet just där jag brukar stå och bre mina smörgåsar.

Frågan är hur lång tid det tar innan kadavret har torkat ut? Det är förmodligen ganska svalt där det ligger så det kan ta sin tid. 😦

Mia och sparkenIsfarare
Igår syntes två skridskoåkare glida fram i vår vik. Dom första människorna jag sett på isen än så länge. Men vid det här laget lär den vara stark nog för allehanda isaktiviteter. Med ett par undantag har vi haft minusgrader ända sen isen la den 28.12.

Första bästa solskensdag ska jag minsann ta ut sparken och ta mig en tur jag också. Eller kanske äntligen träna på skridskoåkning?

Isläget innebär också att min planerade avverkning i stranden kan bli av. Förutsatt att kassan medger det ska tilläggas. Först måste jag få ett pris på jobbet.

Halvtorr lönnved
Jag börjar förstå varför lönnved inte är så populärt. Den lönn jag tog ner och kapade i mars 2014 är ännu inte helt torr. Flera av vedträna, i synnerhet dom okluvna, svettas betänkligt när jag lägger in dom i elden. Men jag har ju björkved att ta till så dom kan få torka ett tag till.

2 tankar om “10.1 – Pust och stön

  1. Oj, vad aktiv du är! Pillat med datorn, jo, det kan ta tid… Nu för tiden pillar jag inte så mycket med sådant, är för lat. Vill helst att någon annan ska fixa sådant, men ingen annan finns inte när ingen annan behövs! 😉

    Gilla

Kommentarer är stängda.