20.5 –  Trä‑ och ostsmak


Jag har sågat, kreerat, fått två Herrgård och förbereder utflyttning.

Sågat
Igår började jag beta av vedhögen som jag fick i höstas av Siris matte och husse. Första längden var en genomsur och murken björk, men resten går nog att bränna när det väl torkat upp. Tyvärr syns det knappt att högen har minskat efter tre timmars jobb så med den takten är allt uppsågat framåt hösten nån gång. 😦

Sågad stegeDessutom blev jag less, det var synnerligen enformigt arbete. Och obekvämt, eftersom sågbocken jag använde är så låg. Å andra sidan var det en fördel när jag skulle lyfta upp foten för att hålla träd­bitar­na på plats.

Jag passade samtidigt på att såga upp den antika stegen som gick upp till bastuvinden så länge den fanns. Bastun revs 1992 men stegen fick vara kvar, troligen för att det var en gedigen och stabil sak med handgjorda stegpinnar.

Jag kan gott tänka mig att den var betydligt äldre än jag, möjligen från 1930-talet då jag tror bastun byggdes. Det märktes att virket var gammalt, sågen fick tugga bra nog för att ta sig igenom, men till slut återstod bara ”spislånga” bitar.

Kreerat
När jag minskade på lönnen i stranden för flera år sen sparade jag tre långa, smala lönnstammar. Nu skulle dom kapas så dom blev lika långa och tas i användning bestämde jag. Siris matte gav mig idén i fjol – en ”tripod” där man t ex kunde hänga en blomma eller en lykta.

TripodRiktigt bra blev det tycker jag. Sen är frågan hur väl min hopsnörning håller, men det är ju enkelt att göra om den vid behov. Idag har jag ställt dit en blomma efter en tur till Tallbo trädgård så folk inte tror att jag har börjat med penninginsamling. Igår påminde konstruktionen onekligen om Frälsnings­arméns insamlingsgryta.

Två Herrgård
Klart mycket mer uppskattat än lotterivinsten (dörrstoppen) som jag fick med dagens post var Herrgårds-ostarna som Grisen/Tvillingen var vänlig nog att leverera idag! Visst är det lustigt att man ofta längtar efter sånt man inte får/har? Det finns en mängd andra svenska ostar i våra butiker, men så klart inte just den som var min favorit i Sverige.

Hon tillbringade ett par dar i Stockholm nyligen och kom ihåg att jag hade pratat om att jag längtade efter Herrgårdsost så hon erbjöd sig att köpa en till mig. Det visade sig att det numera finns tre olika lagringstider/smakstyrkor att välja mellan, men jag nöjde mig med en mild och en mellanstark, vilket innebar att hon fick köpa två ostar i stället för en.

HerrgårdsostVi provsmakade båda ostarna och konstaterade att smakskillnaden inte var så stor men mitt smak­minne stämde nog bättre med den milda. Båda ostarna kommer dock att avnjutas med andakt. Fak­tiskt har jag en Herrgårds-favorit till, dvs snapsen lagrad på sherryfat. Dom två Herrgårdarna bör ju gå bra att kombinera?

Utflyttningsförberedelser
Det börjar så småningom bli dags att flytta ut. Eller flytta in på trappan närmare bestämt. Idag har jag börjat förberedelserna så smått och hade en av mina ljusare stunder – jag rengjorde bland annat ytter­dörren. Skillnaden blev klart märkbar!

Dom första sommarblommorna har också fått flytta in så nu hoppas jag på mera värme så jag kan sommarmöblera och börja dricka mitt morgonkaffe ute som jag brukar sommartid. 🙂

2 tankar om “20.5 –  Trä‑ och ostsmak

Kommentarer är stängda.